TNO: brand bij zonnepanelen vooral door verkeerde connectoren en in-dak-systemen

TNO heeft in opdracht van RVO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een verkennende studie verricht naar een aantal incidenten met brand bij zonnepanelen. Naar dit onderzoek werd uitgekeken door de branche en de politiek, onder andere omdat enkele branden in de media zijn gekomen.

Brand bekend bij 0.014 % van de systemen

In de inventarisatie bekeek TNO alle 27 bekende incidenten uit voornamelijk 2018. Hiervan waren er 23 bij woningen; dit is 0,014 % van de ongeveer 170.000 geïnstalleerde systemen in 2018. In een aantal gevallen is de oorzaak van de brand niet direct te herleiden. Ook zullen er veel systemen zijn met een brand in de meterkast of elders in de woning, die niet gelinkt is aan een verkeerde installatie van panelen. Die branden worden dus niet meegeteld.

Waar gaat het mis bij connectoren?

Connectoren moeten volgens de norm van hetzelfde merk en type zijn. Het volstaat dus niet dat het type MC-4 of “MC-4 compatible” is, dan nog kan er oververhitting en daarmee brand ontstaan. Vervelende bijkomstigheid is dat zonnepanelen niet geleverd worden met contrastekkers. Daarmee heeft de installateur nu alleen de keuze om de connectoren af te knippen, en dan vervalt de productgarantie. (zie tno-rapport pagina 22). In de regel gebeurt dit niet. Daarmee zal nagenoeg elke woningcorporatie systemen hebben met verkeerde connectoren. Het enige wat u ervan kunt zeggen is a) dat het bij u niet slechter is dan bij anderen, b) dat de markt nu signaleert dat er een probleem is (leverancier panelen moet contra-stekkers meeleveren) en dat dit wordt opgepakt. Het vervangen van connectoren is, zeker op schuine daken, een arbeidsintensieve klus. Natuurlijk is het nu wel zaak om uw installateur te bevragen hoe hij bij nieuwe installaties te werk gaat.

Ook van belang is hoe er geïnstalleerd wordt: met een krimptang kan een goede aansluiting gemaakt worden, met een combinatietang niet. Helaas is dit bij opleveringen niet goed te constateren.

Brand bij in-dak-systemen

Een belangrijke observatie uit het rapport is dat er relatief veel brand-incidenten waren bij zogenoemde in-dak systemen in vergelijking met op-dak systemen. De zonnepanelen liggen bij op-dak systemen boven de dakpannen, die een brandwerende eigenschap hebben. Bij in-dak systemen vervangen de zonnepanelen de dakpannen. De panelen bevinden zich dan op kortere afstand van materialen als dakfolies en isolatiemateriaal, dit vergroot het risico.

Vragen van huurders te verwachten

De studie van TNO is breed uitgemeten in de pers. Met als resultaat dat zelfs RTL Nieuws aan huurders adviseert  “2. Hoe kan ik op mijn dak controleren of mijn systeem goed is aangelegd? Vraag de installateur, de projectontwikkelaar die de installatie heeft aangelegd of de woningbouwcorporatie die verantwoordelijk is, of de zonnepanelen juist zijn aangelegd. Vraag er dan vooral naar of er gebruik gemaakt is van één soort merk stekkers waarmee de panelen aan elkaar verbonden zijn.”

Gehele onderzoek TNO is hier te downloaden