Doorbraak in monitoring van zon-installaties
Als corporatie of belegger bent u onderhoudsplichtig voor geplaatste zonnepanelen. Echter, hoe weet u of ze werken? Bestaande systemen zijn duur.
Met een groep van 8 corporaties ben ik gekomen tot een prachtige oplossing: voor een paar euro per jaar krijgt u inzicht in de werking van uw zonnepanelen, mét automatische melding naar de huurder als er iets niet goed is. Inmiddels (begin 2025) gebruiken meer dan 15 corporaties live. Ook u kunt aansluiten.
Via deze webpagina kunt u:
Het probleem
Veel corporaties hebben woningen met zonnepanelen waar geen monitoring op zit. Dit betekent risico’s op:
- discussies met huurders over of systemen naar behoren werken, zonder goede informatie hierover
- gemiste opbrengsten bij de huurder
- schade aan installaties en mogelijke gevolgschade aan de woning.
Bij nieuwe installaties wordt vaak veel geld betaald voor een zonne-energiemeter, met ook een jaarlijkse kost. Vaak worden de onderhoudskosten afgekocht, terwijl uit ervaring blijkt dat er weinig onderhoud is en huurders ook prima zelf een schakelaar terug kunnen zetten.
De oplossing: goedkope monitoring zonder extra hardware via de slimme energiemeter
Verreweg de meeste huurders hebben inmiddels een slimme elektrameter.
Onafhankelijk Diensten Aanbieders (oda’s) kunnen, met toestemming van de huurders, deze meters gratis uitlezen.
Zo zien ze ook of en zo ja hoeveel stroom er wordt teruggeleverd. Hiermee weet men zeker of het systeem iets doet (de omvormer staat aan en de aardlekautomaat staat aan). Ook is mogelijk een goede schatting te maken van of het systeem genoeg opwekt. Dit kan door de werkelijke teruglevering te vergelijken met de verwachte teruglevering in een bepaalde periode, en door te kijken hoeveel stroom er maximaal is teruggeleverd in een meetvak van een kwartier in een bepaalde periode.
Het werkt als volgt:
- Namens corporatie gaat een brief naar bewoners, met het verzoek om akkoord te geven voor het uitlezen. De ervaring is dat 60% hier direct voor tekent, met nabellen kan dit percentage verhoogd worden. Dit hoeft alleen bij bestaande installaties. Bij nieuwe zon-installaties en bij mutatie wordt het akkoord geven automatisch geregeld als onderdeel van de overeenkomst voor het krijgen van de zonnepanelen. Doet de huurder niet mee? Prima, maar dan blijft hij zelf verantwoordelijk om fouten te melden.
- Een derde partij verwerkt aanmeldingen en leest maandelijks uit of er teruglevering is, en zoja hoeveel.
- Als er gedurende bijvoorbeeld 30 dagen niet wordt teruggeleverd of te weinig, koppelt de derde partij terug aan huurder (kijk even of je omvormer en aardlekautomaat het doen, zo niet bel …), of naar de installateur. In de praktijk zien we dat 80% van de huurders zo’n melding zelf oppakken en de schakelaar weer goed zetten. Dit gaat dan helemaal buiten de corporatie en installateur om, dus geen kosten.
- De corporatie en installateur kijken daarnaast via een portal mee en kunnen analyses maken van de hoeveelheid gemeten teruglevering. Is deze laag, dan kan dit aanleiding zijn voor onderzoek.
Resultaat marktuitvraag: goedkope monitoring zonder extra hardware
Acht corporaties hebben de bovenstaande vraag in de markt gezet onder mijn begeleiding. Er is een aanbieder gevonden die voor een paar euro per jaar de installaties uitleest, veel scherper dan andere in de markt bekende proposities. De kracht van vraagbundeling dus.
Inmiddels werken 15 corporaties ermee naar tevredenheid. Het systeem werkt, andere partijen kunnen direct instappen.
Beter dan huidige bekende oplossingen
Per saldo is dit voor bestaande installaties vaak de beste oplossing. Beter dan alternatieven, zie onderstaande tabel:
- Als u het uitlezen aan de huurder overlaat, is de vraag of deze het controleert en begrijpt. Daarnaast kunt u vragen verwachten – of klachten als een systeem een tijd uit heeft gestaan. Ook kan het veelvuldig uitvallen van een aardlekautomaat of een omvormer, duiden op een onderliggend probleem en daarmee gevaar voor de huurder of de woning. Veel corporaties willen hun huurders in deze ontzorgen.
- Bij uitlezen van de omvormer via het internet van de huurder valt de verbinding vaak weg, als deze al tot stand komt. En leidt dit tot veel vragen.
- Bij het plaatsen van een separate brutoproductiemeter of een dongel met een simcard, zijn er hoge eenmalige kosten, zeker als het een bestaande installatie is waarbij men er apart voor terug moet naar de woning. Daarnaast zijn er jaarlijks kosten voor het datasignaal, en zit de data bij de installateur ofwel de omvormer-leverancier.
- de bekende oplossingen zijn in dit blog uitgewerkt.
Ook voor bestaamde installaties kan dit overwogen worden. Geeft u 180 euro uit aan een brutoproductiemeter + 10 euro per jaar aan een portal bij de installateur? Of kiest u voor onafhankelijke monitoring voor een paar euro per jaar, zonder hardwarekosten?
Het systeem is overigens ook toepasbaar voor andere methoden van energiemeting, bijvoorbeeld de controle van warmtepompen (hoeveel stijgt het elektragebruik en daalt het gasgebruik) of het effect van isolatie. Ook hier kunnen “alarmen” worden gegenereerd als bepaalde waarden worden overschreden.
Informatiepakket
Corporaties of andere grote verhuurders met interesse kunnen gratis en vrijblijvend het informatiepakket ontvangen, door te mailen naar maarten@huurenergie.nl of bellen naar 06-25051750. Dit informatiepakket bestaat uit:
- naam en profiel van de aanbieder
- verslagen van gebruikersgroep-overleggen waaruit tevredenheid blijkt, en contactinformatie van gebruikers om dit zelf te controleren.
- modelcontract gecontroleerd door (inkoop)adviseurs van corporaties, gebaseerd op Aedes-inkoopvoorwaarden, met hierin de precieze scope, kosten e.d.
- model besluitvormingsdocument
- antwoorden op veelgestelde vragen: hoe zit het technisch, juridisch, avg, bescherming van gegevens etcetera.
Daarna(ast) is er natuurlijk vrijblijvend contact mogelijk met de aanbieder, voor het beantwoorden van al uw vragen.
Corporaties die daadwerkelijk instappen wordt gevraagd om een instapvergoeding te betalen, ter dekking van de advieskosten die gemaakt zijn bij de marktuitvraag en de begeleiding van de pilots, en de gebruikersgroep.
Voor vragen
Maarten Corpeleijn
adviseur zonne-energie voor corporaties en beleggers, www.zonnighuren.nl
06-25051750, maarten@huurenergie.nl