Brand in Arnhem: zonnepanelen belemmeren blussen??

In de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn 8 woningen onbewoonbaar geworden door brand. De NOS kopt “zonnepanelen belemmerden blussen”. Hoe zit dit nu precies?

De straat betreft zogenaamde energieneutrale woningen**. Bij dit type renovatie worden hele daken aansluitend volgelegd met zonnepanelen (zie onderstaande figuur). In het verleden heb ik al mijn vragen gesteld bij de haalbaarheid van dit type renovaties:

  • Er wordt vaak gebruik gemaakt van in-dak-systemen, waarbij bekend is dat dit minder brandwerend is. Bij een regulier schuin dak vormen de dakpannen een brandwerende laag. Veel opdrachtgevers sluiten daarom op mijn advies in-dak-systemen uit.
  • Doordat de panelen niet stoppen bij de erfgrens, is het minder goed mogelijk woningen uit te ponden. Immers van wie is het paneel dat over de erfgrens loopt?
  • Door de combinatie van warmtepomp en zonnepanelen, wordt er een enorme overproductie in de zomer gecreëerd en een enorm tekort in de winter. Dat gaat voor de huurder goed zolang de saldering blijft, maar die gaat eraf. Dan levert de huurder 80% van de zonnestroom terug aan het net en krijgt daar veel minder voor. Bij een reguliere woning wordt maar 50-60% teruggeleverd bij een veel kleiner aantal panelen, en is het effect van wegvallen van de saldering dus procentueel en absoluut veel minder sterk.

De brandweer voegt hier nu twee argumenten aan toe. Nils Rosmuller van het kennisinstituut van de brandweer stelt “Het bestrijden van branden met zonnepanelen op het dak [redactie: dit type dak!!] is lastig voor de brandweer, omdat het water niet goed onder het dak kan komen. […] Bij de woningen in Presikhaaf is het hele huizenblok vol gelegd met panelen. Daardoor verspreidt vuur zich gemakkelijk van het een naar het andere huis. Daardoor is een stoplijn nauwelijks aan te leggen.” Een stoplijn is een grens die natgehouden wordt zodat de brand er niet overheen kan. ***

Verder geven diverse media aan dat de brand begonnen is in de warmtepomp. Deze woningen zijn uitgerust met een energiemodule met een lucht/water warmtepomp, het gebalanceerde ventilatiesysteem, de omvormer voor de zonnepanelen en het monitoringssysteem. Die module is tegen de prefab voorgevel geplaatst.  In 2018 was er ook brand in een dergelijke nom-energiemodule in Heerhugowaard.

Wat betekent dit voor reguliere zonne-energieprojecten? Helemaal niks. Bij reguliere zonne-energieprojecten gaat het om op-dak en niet in-dak, en bij reguliere zonne-energieprojecten wordt er niet doorgelegd van woning naar woning. Zie bijvoorbeeld de brand die ontstond aan de Joan Muyskensweg in Amsterdam. De brand ontstond in een appartement en ging omhoog naar het dak. Het dakleer, de isolatie en (dus) ook de zonnepanelen gaan in brand. Maar de zonnepanelen an sich veroorzaken hier geen groter probleem dan er al was. 

 

 

 

 

** Ik heb gegoogled op “van Speykstraat Arnhem energie” en vond toen deze link van Nieman. https://www.nieman.nl/project/pilot-nom-stroomversnelling/ Ik heb o.a. geput uit het artikel in Stedenbouw waar Nieman naar verwijst.

*** zie https://www.gld.nl/nieuws/7959185/video-bizarre-vlucht-door-zwangere-vrouw-over-dak-bij-brand-arnhem, citaat Rosmuller bij zondag 16:47 uur.