Reflectie; niet iedereen vindt panelen schitterend

Af en toe krijgen corporaties ermee te maken: (achter)buren klagen over de reflectie van zonnepanelen.

Openbaar Belang uit Zwolle heeft er zelfs flinke discussies met haar huurders over gehad, zie o.a. deze artikelen in het AD en het vastgoedjournaal.

De basis is helaas dat er weinig aan te doen is:

  • Zonnepanelen zijn onder voorwaarden bouwvergunningsvrij te plaatsen, en daarmee houdt in de basis de verantwoordelijkheid van de plaatser op.
  • De periode en overlast van schittering hangt af van waar de zon staat (hoek in = hoek uit, voor de natuurkundigen onder ons). De instralingshoek (hoogte van de zon) en hellingshoek van het dak bepalen waar de reflectie terecht komt. Zonnepanelen op het oosten geven schittering in de middag, zonnepanelen op het westen geven schittering in de ochtend.

Het wegnemen van de reflectie gaat niet:

  • Openbaar Belang geeft aan de hellingshoek te hebben aangepast met een andere onderconstructie. Dit verschoof het probleem in tijd en bood dus geen oplossing. Overigens mag op een schuin dak de hellingshoek niet anders zijn, dan de helling van het dak.
  • De panelen zijn standaard al voorzien van coating, dus wat er op internet staat over het aanbrengen van coating gaat niet op

Blijft over het beschermen van de tuin/woonkamer/… van de benadeelde huurder door de reflectie te blokkeren. Gedacht kan worden aan bomen of een zonnescherm of parasol. Echter dit zijn maatregelen die de benadeelde huurder zelf het beste kan nemen, aangezien hij kan bepalen wat hij het mooiste vindt en ook verantwoordelijk wordt voor onderhoud e.d.

In de media werd in 2015 gemeld dat huurders wellicht een rechtszaak zouden starten tegen Openbaar Belang. Openbaar Belang geeft aan dat dit is besproken, mede omdat de corporatie ook wel wilde weten wat een rechter hiervan vond. Echter huurders hebben dit niet doorgezet.

Overigens zijn zonnepanelen niet de enige bron van reflectie. Keramische vlakke dakpannen, dakramen, hoogglans boeidelen, …. Alleen die spiegelvlakken zijn vaak veel kleiner dan 16 m2 zonnepaneel, en worden daarmee als minder hinderlijk ervaren.

Tot zover mijn reflectie! Heeft u een schitterende tip? Ik hou me aanbevolen.