Energie-investeringsaftrek op flats: alles of niets

Boven 15.000 wattpiek (grens verlaagd per 2020): energie-investeringsaftrek

De meeste woningcorporaties betalen nu of binnen negen jaar vennootschapsbelasting (hoe dit voor uw corporatie zit, weet uw financiële collega ongetwijfeld). Daarmee is energie-investeringsaftrek interessant, want dit levert een aftrekpost voor de vennootschapsbelasting op. Deze regeling wordt elk jaar aangepast met een nieuwe energielijst. Per 2020 kan voor zonne-energie-installaties met meer dan 15.000 wattpiek (doorgaans ongeveer 50 panelen, dit was tot en met 2019, 25.000 wattpiek) de investering gemeld worden (zie code 251102 van de energielijst 2020). Dit geeft een aftrek van ongeveer 10 % van de totale investering. Deze installaties zien we in de praktijk bij flats met een energiegebruik voor de collectieve meter boven 13.000 kWh, waarbij met zonne-energie de netto vraag wordt teruggebracht tot nul.

Door deze scherpe grens doet zich een gekke kans voor: bij 14.999 wattpiek krijgt u niks, bij 15.000 wattpiek krijgt u 10% van de investering.  Het is interessant om, zeker bij projecten waar meerdere meters van zon worden voorzien, na te gaan wat het effect is van het plaatsen van meer zonnepanelen op de aftrekmogelijkheden.

Combinatie van regelingen

De energie-investeringsaftrek kan worden gecombineerd met step-subsidie en RVV. Immers, panelen op de collectieve meter tellen ook mee voor individuele labels, zie dit document.

Aanvragen is simpel maar doen we desgewenst voor u

Het aanvragen van energie-investeringsaftrek is bijzonder simpel, u hebt alleen e-herkenning nodig. Hier vindt u een voorbeeld van een ingevulde aanvraag (oude model). Heeft u geen e-herkenning en/of wilt u dit uitbesteden? Voor 400 euro exclusief btw verzorgen wij de aanvraag, waarbij meerdere meters geclusterd kunnen worden in één aanvraag, en beantwoorden we vragen van RVO tot en met de toekenning. De toekenning kunt u inleveren bij de afdeling boekhouding, die er raad mee weten.