De prijzen dalen nog steeds flink – tips voor heronderhandelingen

“De panelen worden goedkoper, maar de arbeid stijgt zo hard… dus de prijzen blijven hetzelfde”. Deze zin heb ik de afgelopen maanden heel erg vaak gehoord bij installateurs. Maar het is onzin, en dat weten ze zelf ook.

Ja, de prijzen van arbeid stijgen, met name in de Randstad. 15% per jaar erbij is niet gek. Je mag blij zijn als je nog een goede installateur kunt vinden.

Echter:

  • Het overgrote deel van de prijs is nog steeds hardware: panelen, omvormers, materialen.
  • De Europese importheffing op de panelen is verdwenen, en de prijzen blijven dalen. Onderstaande grafiek laat zien dat allblack-panelen (meestgebruikt door corporaties) in een jaar van 49 cent per wattpiek, naar 36 cent per wattpiek zijn gegaan. Dat is dus ruim 25% daling. In mijn prijslijsten van groothandels, die ik elk kwartaal binnen krijg, zie ik ook spectaculairdere dalingen.
  • Daarnaast stijgt ook het vermogen van panelen door. 300 of 310 wattpiek is heel normaal geworden. Het installeren van hetzelfde aantal panelen wordt niet opeens meer werk als ze meer vermogen hebben. Dus als de panelen 10% meer vermogen krijgen, en de arbeid per paneel is 10% duurder, betaal je per wattpiek nog steeds hetzelfde aan arbeid. Hetzelfde geldt voor monitoring en wervingskosten; ook die deel je op een groter getal omdat er meer vermogen per paneel is. Weliswaar nemen de absolute kosten toe, echter de prijs per opgewekt kWh daalt.

Mijn ervaring met heronderhandelingen is dan ook dat er vaak zo 5 of 10% van een eerste aanbieding af kan. Dat klinkt wellicht als niet veel, echter gegeven dat een installateur 80 of soms wel 90% van zijn verkoopprijs inkoopt, gaat het dus om een verdubbeling of verdrievoudiging van zijn marge. Daarnaast is het bij meerjarige afspraken, zaak om niet jaar-in-jaar-uit steeds een beetje marge erbij te krijgen.

Tips voor onderhandelingen:

  • maak heldere afspraken over prijsvaste periodes, en data waarop nieuwe aanbiedingen komen
  • vraag om een uitgesplitste prijs: panelen, omvormers, constructiemateriaal, arbeid, werkzaamheden aan de groepenkast
  • vraag om specificatie van de materialen en de garantieperiodes (natuurlijk kan een omvormer goedkoper als je de garantie op omvormers van 10 jaar naar 5 jaar terugbrengt…)
  • zoek de groothandelsprijzen op, of vraag dit aan een adviseur met ervaring.
  • bij twijfel altijd meerdere prijzen op laten vragen, al dan niet door een adviseur.
  • het alleen al noemen van de naam Maarten Corpeleijn wil bij bepaalde installateurs al wel eens helpen 😉