de ambitie gehaald? 10.000 woningen en 200 flats op zon

In 2012 ging een groep van 30 corporaties en ondergetekende samen op weg. Het doel: de doorbraak van zonne-energie in de corporatiesector, zonder subsidies en met een goede businesscase. Na een aankondiging op het nos-journaal werd een doelstelling gesteld: 10.000 woningen en 200 flats op zon. Anderhalf jaar later kijken we terug en zien we wat gerealiseerd is.

Duidelijk is dat de verhuurdersheffing het vermogen van corporaties om zelf te investeren heeft aangetast. Toch zien we dat, zeker buiten de randstad, flink wat corporaties geïnvesteerd hebben. Het team zonnighuren heeft dit jaar in drie tenders aanbesteed voor 3.000 woningen en 200 flats. Daarnaast hebben volgens informatie van zonnig huren 20 tot 30 corporaties zelf of met een beetje hulp van ons een aantal kleinere projecten gerealiseerd (50 tot 200 woningen).

Naast de eigen investering van corporaties, heeft een aantal corporaties de mogelijkheid geboden aan de huurder om te investeren. Het project zonnig limburg laat helaas zien dat, zelfs met een subsidie, de huurder hier niet voor te porren is (1,5 % respons).

Interessant zijn trajecten waarin externe partijen investeren. Alhoewel hier minder rendement aan de huurder kan worden aangeboden, zien we toch geslaagde projecten. Zonnig huren begeleidde Waterwegwonen in een afspraak met Eneco, en de Alliantie en Eigen Haard zetten de eerste stappen met Kieszon en de Zonnefabriek.

Samengevat kunnen we stellen dat de 10.000 woningen en 200 flats waarschijnlijk gehaald zijn, én dat er veel ervaring in de sector is opgedaan. Moe en voldaan wacht ons de kerstboom, en met een goed glas champagne mijmeren we over de nieuwe ambities voor 2014. Dank voor de samenwerking en tot volgend jaar!