De kans van 40 miljoen; hoe communiceert uw monitorings-apparaat met buiten?

Zou u voor uw zonne-energiesystemen 15 euro meer willen betalen om over 10 jaar 125 euro te besparen? Lees dan verder.

Steeds meer corporaties zien de toegevoegde waarde van monitoring van zonne-energie-installaties, via een apparaat met een eigen internetverbinding. Vaak is dit een brutoproductiemeter van Xemex/Cast4all (Ecorus noemt ze Eleena, Wocozon, Kieszon, Sungevity gebruiken deze allemaal), soms is het een kastje dat direct aan de omvormer vastzit.

Veel van deze meters hebben een simcard die gebruik maakt van het 2g-netwerk.

Niemand weet wanneer 2g eruit gaat. Behoud t/m 2025 is schriftelijk bevestigd door telecomproviders, 2030 is gerucht maar nog niet bevestigd. Er zijn veel partijen die nu afhankelijk zijn van 2g. Netbeheerders gebruiken 2g met miljoenen slimme meters, sluizen zitten erop dus Nederland komt onder water als het wegvalt…

Als het 2g-netwerk wegvalt, moet de communicatiemodule van de meters (en die van de netbeheerders en alle anderen) door een installateur gewijzigd worden. Houd rekening met 50-75 euro per module aan hardware, en 50 euro arbeid (wellicht kunt u het combineren met vervanging van een stringomvormer).

Wil je dit gedoe voorkomen, dan kan je nu bij Xemex/Cast4all voor 15 euro duurder een communicatiemodule aanschaffen die draait op LTE-M/2g (2G = GPRS) als fallback. LTE-M is onderdeel van  4g/5g (LTE-M = machine-to-machine-band binnen 4g/5g, LTE-M is reeds beschikbaar in Nederland, maar niet alle operators hebben een landelijk dekkend netwerk). Die zit dan in elke nieuw te plaatsen meter.

Of de kastjes die direct aan de omvormer vast zitten, hiervoor ook een oplossing bieden is mij niet bekend.

Vanuit “total cost of ownership” is vanuit perspectief van de corporatie daarmee te overwegen om die 15 euro extra te pakken; er verandert niets maar als ergens de komende 20 jaar 2g eruit gaat (wat toch wel verwacht mag worden) bespaar je 100-125 euro.

Bij nog zeker 400.000 systemen te plaatsen, gaat het dan zo om 40 miljoen euro.

En ja, het is ook zinvol om te kijken naar andere apparaten (warmtepomp, nul-op-de-meter-oplossingen, …) die ook gebruik maken van een simcard.