Meer zonnepanelen per woning. Minder eerlijk, wel voordeliger.

Projectleiders bij woningcorporaties zijn eerlijke mensen, die hun huurders graag ook eerlijk behandelen. En eerlijk betekent: “samen delen”. Dus ik hoor vaak:

  • “Dit appartementencomplex heeft een dak waar 125 panelen op passen, en 50 appartementen, dus dat is 2.5 paneel per appartement.”
  • “We delen gratis panelen uit aan de huurders en willen met ons budget zoveel mogelijk huurders bereiken. Dus per woning krijgt iedereen 5 panelen.”

Het is ontzettend eerlijk; zoveel mogelijk bewoners krijgen allemaal ongeveer hetzelfde. Als eigenwijze adviseur wil ik hier echter iets tegenover zetten. Het is niet voordelig. Het is zelfs bijzonder onvoordelig. Ik reken het voor, zie onderstaande figuur ***:

  • In de aanschaf is een installatie van 10 tot 12 panelen, per paneel 30% goedkoper dan een installatie van 5 panelen of minder (zie onderstaand blauwe lijn). Een installatie bestaat immers voor een deel uit vaste kosten; de kabel, de aansluiting in de groepenkast, de arbeidskosten van aanvoer en installatie in de woning. Ook de benodigde omvormer wordt niet 2x zo duur, als het aantal panelen 2x zo groot wordt. Die factoren maken samen dat een grotere installatie relatief goedkoper is.
  • Ook in onderhoud is een grotere installatie relatief goedkoper. De kosten om uit te lezen (meter, uitleesverbinding, internetportal, bewaking) zijn vast, ongeacht de omvang van de installatie.
  • Als stepsubsidie te realiseren is, is dit vaak te realiseren bij een voldoende aantal panelen per woning. Bij een appartement volstaat 6 panelen soms voor 2 labelstappen van C naar A en dus 1.500 euro. Bij een eengezinswoning is 10 of 12 panelen vaak nodig. Daardoor kan (zie onderstaand oranje lijn) een grotere installatie zelfs per paneel minder dan de helft kosten. Zie www.zonnighuren.nl/step voor meer informatie over zonnepanelen en stepsubsidie.

 

Ik snap dat je als corporatie een vervelende boodschap hebt voor een deel van de huurders als je niet iedereen mee laat doen. Maar het is uit te leggen:

  • “In dit appartementencomplex krijgen alleen de huurders die direct onder het dak of op de kopgevels zitten de panelen. Want het dak is niet groot genoeg voor iedereen, en we willen het geld gebruiken voor panelen en niet voor kabels.”
  • “We delen gratis panelen uit, en richten ons daarbij op woningen met veel verbruik, en woningen waar subsidiekansen zijn. Dat betekent dat een deel van de huurders nog even moet wachten, maar per saldo kunnen we veel meer gratis panelen uitdelen met hetzelfde geld.”

Werk aan de winkel dus om slimme keuzes te maken en daar helder over te communiceren. Want, eerlijk is eerlijk, een huurder of huurdersbelangenvereniging ziet ook graag dat het geld goed besteed wordt.

 

 

*** verantwoording figuur: blauwe lijn zijn aanbestedingsresultaten uit 2017 (all-black-panelen, all-in installatie, schuin dak, met strenge eisen rond monitoring en opbrengstgarantie).

Oranje lijn is de blauwe lijn en de volgende aanname stepsubsidie:

  • bij 6 panelen, krijgt 20 % van de woningen in een project 1.500 euro subsidie. Dus per woning is 300 euro, dus per paneel 50 euro, dus prijs daalt van 380 naar 330 euro.
  • bij 8,9,10,12 panelen loopt het percentage woningen met 1.500 euro subsidie op van 40 naar 65%.