Kwaliteit van systemen: wat is er om, en vooral aan, te doen?

Posted on 9 jan, 2020 in MCorpeleijn, Zonnighuren

In mei 2019 berichtte ik al over de 0.014% van systemen waar brand uit was gebroken, vooral in-dak-systemen en systemen met verkeerde connectoren. Een paar grepen uit het nieuws sindsdien:

Wat nu te doen:

  • Gegeven dat de capaciteit van controleurs nog beperkt is, kunnen corporaties beter zichzelf opleiden en/of hun elektramonteur meenemen bij keuringen. Zolang de panelen op-dak, en niet in-dak worden gemaakt, zitten de meeste risico’s rond de bedrading in de woning.
  • Sommige corporaties kiezen voor micro-omvormers, geen gelijkstroom naar de woningen toe. Micro-omvormers zijn iets duurder maar geven meer opbrengst en gaan op papier 20 jaar mee. Het grootste probleem is dat áls ze toch binnen 20 jaar stuk gaan, men het dak op moet om ze te vervangen (in plaats van bij een string-omvormer naar zolder).
  • Sommige corporaties sluiten in-dak-systemen uit.
  • Probeer te voorkomen dat er steeds andere installateurs op het werk zitten. Door te werken met dezelfde installatieteams, langere perioden van doorlopend werk, kan de kwaliteit beter bewaakt worden.

foto maartenMaarten Corpeleijn (1979) adviseert op jaarbasis 25 woningcorporaties en beleggers rond de uitrol van zonne-energie. Ondersteuning loopt van beleid, tot aanbesteding en management van de uitvoering, tot training en coaching. Zonnig Huren is de grootste onafhankelijke adviseur op dit gebied.

Op zonnighuren.nl vindt u veel artikelen, en onze referenties en dienstverlening.
Reactie op / vragen over dit blog zijn welkom op: maarten@huurenergie.nl