Houd ruimte voor zonne-energie in uw step-aanvraag

Doe uzelf niet te kort

Veel woningcorporaties realiseren bij renovatie label B of A op basis van isolatie. Vaak vragen ze de step-subsidie aan precies zoals ze verwachten te realiseren. Als gedurende de uitvoering er extra plannen komen, voor bijvoorbeeld zonnepanelen, doen ze zichzelf daarmee schromelijk tekort.

De stepsubsidie biedt de mogelijkheid om risicoloos twee labelklasses hoger aan te vragen (bijv a+), dan bij realisatie gehaald wordt (bijvoorbeeld b). Dus:

 • u vraagt B aan en realiseert A+ –> u krijgt het geld voor B
 • u vraagt A+ aan en realiseert B –> u krijgt het geld voor B
 • u vraagt A+ aan en realiseert A of A+ –> u krijgt het geld voor A of A+

Zonnepanelen realiseren al snel een extra labelstap, en bij kleinere woningen of appartementen soms twee. Zeker met een kwaliteitsverklaring. Een of twee extra subsidiestappen levert subsidie op van ongeveer 1.000 tot 2.600 euro, afhankelijk van het uitgangslabel en het eindlabel zonder isolatie. Bij een investering in de zonnepanelen (investering 2.600 tot 4.500 euro afhankelijk van het aantal) is de subsidie vaak 25% tot wel 70%. Zie www.zonnighuren.nl/step. Het is zonde om deze kans te laten liggen door een te krappe stepsubsidie-aanvraag.

Voor de uitvoering hebt u twee jaar na toekenning. Dus stel dat uw isolatieproject in een half jaar is afgerond, dan hebt u nog 1,5 jaar om later panelen aan te bieden (als u dit niet direct combineert).

Waar staat dat dan?

Zie bijgevoegde officiële regeling-publicatie artikel 9, vaststelling van de subsidie,. Het gaat om artikel 9.2b etcetera.

 • artikel 9.2b: Indien je kwam van G (boven 2.7), hebt aangevraagd voor max 0,8 (a+) of max 1,2 (a), en je realiseert b (max 1,4), dan krijg je 4.800 euro. Deze 4.800 euro had je ook gekregen als je aan had gevraagd voor max 1.4.  Dus 2 klasses hoger aanvragen is “risicoloos”.
 • In artikel 9.3b, 9.4b, 9.5a staat een vergelijkbaar artikel. Meer aanvragen is ook risicoloos voor woningen die kwamen van label F, E, D.
 • Zo  staat het ook in kortere bewoordingen op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/step/wijzigingen-step-regeling onder het kopje “Verruiming in de terugval marge bij subsidievaststelling”).

Wat zegt rvo er mondeling over

Ik heb wel eens een mail gekregen van rvo dat de aanvraag “een reële inschatting moet zijn”. Toen ik vroeg wat hun criteria waren voor een reële inschatting en waar dat in de staatscourant stond, heb ik alleen telefonisch een reactie gekregen dat het niet de bedoeling was om zomaar meer aan te vragen. Die reactie heeft rvo ondanks mijn verzoek niet op de email willen zetten. Het komt op mij over alsof rvo deze regeling heeft gemaakt om afwijzingen te voorkomen, maar liever niet wil dat iedereen zomaar a+ gaat aanvragen. Dat lijkt me ook logisch dat rvo dat niet wil (dan blijft er straks toegekend geld over wat wel is geclaimd, maar niet is behaald). Maar je kunt het dus wel gewoon doen, zoals ik de regeling lees, en dat ontkent rvo ook niet.

In mijn werkpraktijk zie ik dat diverse corporaties aanvragen gedaan hebben of in voorbereiding waarbij een hogere aanvraag wordt gedaan dan zonder de panelen bereikt zou worden.  Vaak zijn plannen voor isolatie rijper dan plannen voor zonnepanelen. De aanvraag is niet minder reëel als er een serieuze ambitie ligt voor zonne-energie.

Dit betreft zeker niet alleen iets wat ik bedacht heb; iedereen die de staatscourant-regeling goed leest kan dit verzinnen. En het gebeurt dus ook.

artikel 9 vaststelling van de subsidie, lid 2

Indien een woning ten tijde van de subsidieaanvraag een energie­index had van 2,71 of hoger, dan wel energieklasse G, wordt de subsidie voor een woning vastgesteld op

 • € 3.600, indien de verhuurder geen woningcorporaties is, in de beschikking tot subsidieverlening voor die woning een te realiseren energie­index van ten hoogste 1,40 of 1,20 is genoemd en een energie­index is gerealiseerd van ten hoogste 1,80
 • € 4.800, indien in de beschikking tot subsidieverlening voor die woning een te realiseren energie­ index van ten hoogste 1,20 of 0,80 is genoemd en een energie­index is gerealiseerd van ten hoogste 1,40;
 • € 6.200, indien in de beschikking tot subsidieverlening voor die woning een te realiseren energie­ index van ten hoogste 0,80 of 0,60 is genoemd en een energie­index is gerealiseerd van ten hoogste 1,20;
 • € 7.200, indien in de beschikking tot subsidieverlening voor die woning een te realiseren energie­ index van ten hoogste 0,60 of 0,40 is genoemd en een energie­index is gerealiseerd van ten hoogste 0,80;
 • € 8.300, indien in de beschikking tot subsidieverlening voor die woning een te realiseren energie­ index van ten hoogste 0,40 is genoemd en een energie­index is gerealiseerd van ten hoogste 0,60.

Aan dit artikel zijn geen rechten te ontlenen.