Hittestress, sedum daken en zonnepanelen

Steeds meer corporaties krijgen vragen van huurdersorganisaties/bewonerscommissies om iets te doen aan hittestress. Dit vertaalt zich vaak vrij snel in de vraag om daken te voorzien van zonnepanelen en/of sedumdakbedekking, als vermeende oplossing.

Uit een inventarisatie op internet en wat ervaringen uit de praktijk komen de volgende constateringen/adviezen:

  • Waar komt de hittestress vandaan? Doe als eerste nader onderzoek naar de oorzaak van hittestress. Slechte ventilatievoorzieningen, een lage isolatiewaarde van dak of glas, een glazen galerij die niet ventileert en heel warm wordt… dat zijn niet direct zaken die je met sedumdakbedekking of zonnepanelen oplost.
  • Hoe los je hittestress op? Zonnepanelen weerkaatsen ook warmte, maar minder dan sedum-dakbedekking. Dus als het puur gaat om hittestress; wel sedum, geen panelen.
  • Geen groen dak onder panelen. Een deel van de groendak-partijen, en de meeste zonne-energie-installateurs adviseren om sedum onder de panelen te leggen, omdat het daar minder goed groeit en lastiger bereikbaar is bij onderhoud. Geadviseerd wordt een afstand van minimaal 5 centimeter. De vraag is dan hoeveel ruimte er is voor panelen én sedum op hetzelfde dak. Eén partij adviseert montagesystemen met hogere pootjes, waarbij ik me dan afvraag hoe dat zit met  windbelasting (want wind kan er makkelijker onder komen?), extra benodigde ballast? draagkracht van het dak?
  • Extensief groendak. Algemeen advies is te kiezen voor vetplanten/mossen/kruiden, die niet groeien, zo goed als geen verzorging nodig hebben, oftewel een extensief groendak. Geen snelgroeiende planten die schaduw gaan geven en tussen de panelen doorgroeien..(zie foto)
  • Checken van de draagkracht van het dak is van belang. Bij betonnen daken met alleen zonnepanelen gaat dit in de regel goed, bij sedum (al dan niet met zonnepanelen) gaat dit niet overal goed.

[1] 3.6% in Sydney https://www.pv-magazine.com/2021/08/24/green-roof-improves-solar-panel-efficiency-by-3-6-on-average/. Onderzoek van the American Solar Energy Society, en ‘The Bronx Design and Construction Academy’ worden als bron genoemd bij claims van hogere percentages.

[2] Bijvoorbeeld https://www.sedumworld.com/solar-groendak/: Plaats de Sedum rollen of cassettes uitsluitend rondom de zonnepanelen.