Het energiedak: slimme combinatie van installaties én subsidies

Al ruim 2 jaar leur ik met de step-subsidie. Woningen die van label C naar A gaan, krijgen 1.500 euro subsidie. Het is de moeite waard om verder te kijken dan pv-panelen alleen. Gelukkig zie ik steeds meer corporaties slimme combinaties maken tussen gepland onderhoud en pv-panelen.

Maar het gaat ook verder. Talis uit Nijmegen heeft een project waarin men gratis 100 energiedaken weggeeft aan huurders:

  • Selectie van woningen met dakisolatie en energielabel C (of D kan ook maar wat minder profijtelijk),
  • Combinatie van investering in zon-pv, zonneboiler en luchtwarmtepomp,
  • Investering ongeveer 6.000 euro,
  • Gemiddelde subsidie van 3.000 euro (stepsubsidie is 1.500, 2.800 of 3.600 euro afhankelijk van 2/3/4 labelstappen). ISDE-subsidie is 940 euro voor zonneboiler, 1.800 voor de warmtepomp.
  • Besparing voor huurder zou 700 euro per jaar moeten zijn. Dit is een inschatting van de huidige leverancier, maar dat gaat Talis in de werkelijkheid meten. 
  • Dus terugverdientijd van de investering (6.000 min 3.000= 3.000 euro netto investering gedeeld op  700 euro besparing =) 5 jaar. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn.

Talis is bereid om alle kennis, ervaring, brieven en verbeterpunten te delen. “We kunnen vast voordeel halen door samen in te kopen.” Corporaties met vragen kunnen mailen naar Sietse Jager. Waar heb je in deze wereld nog een adviseur voor nodig? Oh ja, om na de winter te kijken of het klopt met die besparing, de inkoop te organiseren, de communicatie te organiseren zodat huurders er wel voor betalen, te waarschuwen dat het verdieneffect slechter wordt als de salderingsregeling wegvalt etcetera. Hè gelukkig…  🙂