Technische kwaliteitscontrole zonne-energie systemen

U krijgt een (grote) installatie opgeleverd, en wilt weten of het technisch in orde is. Wie moet u bellen?

  • In algemeenheid kan ik uw bouwkundig georienteerde projectleiders leren wat de meest gemaakte fouten zijn, en hoe deze te herkennen.
  • Wilt u dat een elektrotechnisch opgeleid specialist de installaties langsloopt volgens een strak protocol (tip: loop mee!) dan zou u de volgende partijen kunnen bellen. Belangrijk: bel op tijd, ruim voordat de controle moet gebeuren.

Partijen die ik ken:

Omega Energietechniek: Omega Energietechniek is een grote opleider en inspecteur in zonne-energieland. Ze inspecteren volgens strakke procedures tegen acceptabele tarieven. Ik heb ze af en toe wat minder ervaren rond planning, toelichting waarom dingen fout zijn, wat de gevolgschade van een fout is, hoe een fout kan worden opgelost en/of voorkomen. Meer een keurings- en opleidingsfabriek dan een adviesbureau, in mijn perceptie. Goede club om erbij te hebben als een project opgeleverd wordt, en u wilt een strak lijstje van wat er nog hersteld moet worden.

Zondermeer, Merijn de Priester: Merijn is een ervaren zelfstandig adviseur, die zelf in het verleden panelen heeft geplaatst, maar ook een echte pv-consultant was bij een groot adviesbureau, en in normcommissies zitting heeft. Merijn is wat duurder, maar neemt opdrachtgever en het installatiebedrijf meer mee in zijn bevindingen, en in het zoeken naar een goede oplossing. Goede keuze om erbij te hebben als de eerste installaties worden gemaakt, en er moeten er daarna nog veel gemaakt gaan worden door dezelfde installateur.

Met geen van deze partijen heb ik een commerciële relatie (ik krijg geen fee van hen als u ze inhuurt).

Partijen die ik niet ken, maar wiens naam ik in de markt wel eens gehoord heb.

In algemeenheid: Scope 12 (een inspectiemethodiek) is een goede zoekterm.  Solar magazine publiceerde augustus 2021 een lijst van ruim 60 partijen die gecertificeerd zijn.

Partijen waarvan ik heb gehoord dat ze al enige tijd zonne-energie-inspecties doen, in willekeurige volgorde. NB Ik heb niet gecheckt of ze hun scope12-certificering al hebben:

  • Buijs Elektro: https://www.buijselektro.nl/zonnestroom-1/
  • Install-keur: https://www.install-keur.nl/diensten/inspectie/scios-scope-12/
  • ITS inspecties: https://www.its-inspecties.nl/diensten/scope-12/
  • Keuringservice Nederland: https://www.keuringservicenederland.nl/pv-installatie-keuring
  • Soft Energy: https://www.softenergy.nl/
  • Straight Forward: www.straightforward.nl
  • Van den Haak advies: https://vandenhaakadvies.nl/
  • Van Empel Inspecties: https://www.vanempelinspecties.com/e-inspecties/scios-scope-12/