Zonnig huren met kracht naar uitvoering in 2013

Woensdag was het zo ver. In het zonovergoten Driebergen bespraken we met ruim 50 managers uit de corporatiesector, Aedes, Agentschap, Woonbond en Atrive de toekomst van zonnighuren. Van woorden naar daden. Veel animo, en een zoektocht.

Duidelijk is dat er in heel Nederland 120 corporaties interesse hebben getoond, en dat daarvan ruim 50 corporaties echt stappen willen zetten. De komende maanden organiseren zij zich in regios en gaan ze samen aan de slag. Bij enkele regios is Atrive al betrokken. Wat fijn dat ons die rol gegund wordt (ook onze financiele man die de voorinvestering zonnighuren kent, vindt dit fijn natuurlijk…), maar vooral wat gaaf dat het echt gaat lopen nu.
10.000 huurwoningen en 200 flats in 2013, de in maart brutaal geroepen doelstelling van zonnighuren, is haalbaar. De businesscase klopt, van juristen tot financiers tot corporaties tot zonne-specialisten komt positieve feedback. Maar vooral de praktijk laat ondertussen al zien dat het kan. Misschien wordt het wel meer.

Enkele highlights:

  1. Stadlander heeft al 600 huurders die zich melden voor hun niet gesubsidieerde zonnepanelen-actie.
  2. Nijmegen heeft van het ministerie toestemming gekregen voor zonnepanelen op flats verrekend met het verbruik van bewoners, het zogenaamde virtueel salderen. Duidelijk is ook dat Aedes vol inzet op de lobby om met name voor flatbewoners een zonnige toekomst te schetsen. De vraag is nu of Rutte (tegen) of Samson (voor) op dit dossier zijn zin krijgt in de discussie voor een nieuwe regering.
  3. En er zijn, al hoeft dat niet, nog steeds overheden te vinden die subsidies uitreiken voor zonne-energie in de corporatiesector. Zo wil zonnig Limburg volgend jaar 3000 woningen doen. Dat moet dan wel in een constructie waarin de huurder de panelen koopt (zav-constructie), terwijl de meeste huurders in onderzoeken en praktijk aangeven de panelen gewoon te willen huren. En er moet gewerkt worden met lokale partijen, terwijl vlak over de grens in Duitsland de ervaren zonnepanelen-partijen zitten. Het zullen in mijn beleving de laatste stuiptrekkingen zijn van een overheid die niet begrijpt hoe deze markt werkt, en hoe je hem kun stimuleren.
  4. Steeds meer overheden stellen in revolverende fondsen laagrentende leningen beschikbaar. Daarmee wordt een belangrijke hobbel, de beperkte investeringscapaciteit van corporaties, geslecht. Dat soort zaken helpt wel, en kost veel minder.

De komende maanden zullen wij als Atrive moeten bewijzen dat we met partners deze initiatieven ook naar de praktijk kunnen brengen. Ons past nu enige bescheidenheid. Het doel is nooit geweest om de sector iets aan te praten en een hype te maken. Het doel was en is duurzame vooruitgang, voor een prachtige techniek waar huurders de komende tien jaar veel plezier aan gaan beleven. Zodat Rene van Genugten van Aedes over vijf jaar in het nos-journaal kan zeggen “mission accomplished”. Want soms is voor een duurzaam resultaat een hype enorm welkom :-) .